Hvor meget skader rygning dine løberesultater?

Hvor meget skader rygning dine løberesultater?

juni 4, 2017 0 Af LFA

De fleste løbere ved godt at rygning er dårligt for deres løberesultater, og hvis man er seriøs med sin træning bør man stoppe med at ryge. Det lettere sagt end gjort at stoppe med at ryge, hvor meget skader det dine resultater at ryge?

VO2 max

VO2 max beskriver den maksimale volumen af oxygen, som man kan optage. Som løber vil man gerne have en så stor VO2 max, som muligt, da det betyder at man kan arbejde mere effektivt og derved løbe hurtigere og længere. I et studie lavet af Kansas city University har man undersøgt denne sammenhæng hvor man fandt en klar relation mellem antallet af cigaretter folk røg og hvor meget deres VO2 max var faldet.

 Mindre energi

Selvom du som ryger spiser korrekt, drikker nok vand og får nok søvn, fungerer din krop stadigvæk ikke ligeså godt som en ikkerygers krop. Et studie lavet af Louisville universitet viste at en ryger bruger 6,3 % mere energi end en der ikke ryger. Det betyder at man ved at stoppe med at ryger kan forbedre sine resultater med 6,3%.

Er E-cigaretter bedre end cigaretter

Der er mange rygere der oplever at de hoster mindre når de skifter til e-cigaretter. En undersøgelse fra 2009 lavet at Alberta universitet viste at 70% af dem der havde skiftes til e-cigaretter havde oplevet at deres langekapacitet var blevet 22,1% bedre.

E-cigaretter er selvfølgelig stadig usunde, men hvis man ikke kan klare at stoppe kan det være et godt step på vejen. Hvis du ryger og gerne vil prøve e-cigaretter, kan du se mere på pandacig.dk  

Hvordan stopper du med at ryge

Hvis du gerne vil stoppe med at ryge er det vigtigt at du finder ud af hvorfor det er vigtigt for dig at stoppe, som du kan holde fast i når det bliver svært. Alternativer til rygning som nikotin plastre, e-cigaretter eller nikotin tyggegummi vil være en stor hjælp for de fleste. Selvom at der er gode alternativer til tage den fysiske trang af nikotin, så er det vigtigste at du får hjælp fra din omgangskreds, da rygning er en social ting, hvilket er årsagen til at de fleste fejler, når de vil stoppe. Det vil derfor være en god ide at få nogle tætte venner eller familie til at støtte dig i dit rygestop.

Løb hjælper til dit rygestop

Hvis du læser denne artikel er sandsynligheden for at du gerne vil stoppe med at ryge for at forbedre dine løberesultater stor, men løb kan også hjælpe dig til at stoppe med at ryge. Når man er aktiv nedsætter man kroppens trang til nikotin, hvilket hjælper til at lave en god spiral, hvor du får lettere ved at ryge og samtidig bliver bedre til at løbe.