Kom godt i gang med løbetræningen

Kom godt i gang med løbetræningen

juli 12, 2018 0 Af LFA

Det kan være svært at begive sig ud på en løbetur – eller at holde løb ved lige – når man er ny til det. Derfor bringer vi her en guide til, hvordan man danner sig det bedste grundlag for at komme godt i gang med løbeturene. 

Langsomt er stadig fremad

Når man starter med at løbe, går det som oftest ikke særligt hurtigt. Netop dette afholder flere danskere fra at hoppe i løbeskoene, for hvad hjælper løb, når man løber næsten lige så langsomt som gang? Her er det vigtigt at tænke på, at selvom man løber langsomt, så kommer man stadig fremad! Løbe-tempoet er underordnet, medmindre man træner op til at løbe en bestemt distance på et bestemt tidsinterval. Det vigtigste er, at man kommer i gang med løb – så skal tempoet nok komme.

Interval

Det kan virke uoverskueligt at skulle holde sig løbende en hel rute – og det kan virke temmelig demotiverende, hvis man har brug for en pause med gang. Dét kan man med fordel indlægge i sin løberute, ved at løbe intervaltræning, som netop består af intervaller med skiftevis løb og gang. Et eksempel på dette er, at man løber 2 minutter og går 1 minut, løber 2 minutter og går 1 minut. Hvis man følger dette mønster, kan selve løbedistancerne fremstå mere overskuelige, end hvis man blot løb distancen ud i en køre.

Fremgang

Fra løbetur til løbetur kan man forlænge distancen eller forkorte pauserne, og på denne måde sørge for, at man hele tiden arbejder for fremskridt. Det behøver ikke nødvendigvis være fra hver eneste løbetur til den næste, men kan også være fra uge til uge, måned til måned. Det er vigtigt, at man finder et tempo, man selv kan navigere i.

Hold ved

Det er ikke nok blot at løbe én gang om ugen. Det er optimalt, hvis man løber to eller tre gange om ugen. Dette øger også mulighederne for fremgang, da man øver sig mere. Ydermere øger det også muligheden for at holde motivationen og den gode løbevane ved lige, hvis man oftere begiver sig ud at løbe.

Sæt mål

For at holde motivationen ved lige, er det en god idé at sætte realistiske mål for sit løb. At stræbe efter for urealistisk, høje mål fra starten, kan ødelægge motivationen, da man desværre kan føle sig utilstrækkelig. I stedet bør man sætte mål, som man kan opnå forholdsvist hurtigt, samtidig med at de udfordrer en. Det kan være i forbindelse med antal gange man løber, for eksempel at man skal løbe 2 gange om ugen i 8 uger. Ydermere kan det være i forbindelse med at gennemføre et bestemt tidsinterval eller antal kilometer uden at holde pause. Ved at kunne stræbe efter et realistisk mål, vil motivationen være på sit højeste til hver løbetræning.

Øg træningen

Når man over en længere periode har løbetrænet, kan man eventuelt supplere med styrketræning for en optimal aktiv livsstil. Når man kombinerer forskellige træningsmetoder, heraf løbetræning og styrketræning, kan man med fordel konsultere en træner, som kan give en et skræddersyet træningsprogram til bedst muligt at tilgodese både løb og styrketræning. Læs mere her.
Held og lykke med træning og løb!