Sådan vælger du de rigtige løbesko

Sådan vælger du de rigtige løbesko

marts 10, 2017 0 Af LFA

Det kan godt være noget af en jungle at finde rundt i de forskellige slags løbesko. Vi har derfor her samlet et par gode råd, til hvordan du vælger de helt rigtige løbesko.

Løbesko til forskellige underlag

Det første du skal kigge på, når du skal vælge dine løbesko, er, hvilket underlag du primært løber på.

Løber du primært på fortov og asfalt, er det en god ide at vælge nogle løbesko med god støddæmpning, da kroppen får et hårdt tilbageslag på de hårde underlag. Samtidig behøver løbeskoene ikke at have en særlig grov sål, da sålen ikke skal gribe fat i underlaget.

Løber du derimod meget på stier eller i skoven, skal du kigge efter løbesko med en grov sål, for at den kan gribe fat i underlaget. På de ujævne underlag er det også en god idé, med løbesko der har en holdbar overdel.

Skifter du meget mellem hvilke underlag du løber på, kan du købe to par løbesko, så du har nogle af skifte imellem til de forskellige underlag.

 

Lav en løbetest

Inden du vælger dine løbesko, kan du med fordel få lavet en løbetest og få fastlagt din løbestil. Ens løbestil handler om, hvordan du træder ned på foden.

Nogle løbesko er lavet specifikt til en bestemt løbestil. I mange sportsbutikker tilbyder de, at du kan få lavet en løbetest, med efterfølgende vejledning til hvilke løbesko, der ville være gode for dig.

Der skelnes mellem 3 forskellige former for løbestile:

  • Neutral: Når trykket fordeler sig ligeligt på foden. Løbeskoen skal her have en ensartet hårdhed i sålen.
  • Pronation: Når foden lander mest på indersiden, og derfor har det meste tryk der. Løbesko til pronation skal være lidt stive på indersiden, så de støtter ekstra der.
  • Supination: Når foden falder udad. Her skal løbeskoen helst være fodformede.

De fleste – faktisk – 70-75 % har en løbestil med pronation. Mens 25 % har løbestilen neutral og der er derfor kun omkring 2-3 % der løber med supination.

 

Kan jeg købe mine løbesko online?

Der kan være fordele ved at købe dine løbesko online – der er ofte et større udvalg og priserne er lavere end i de fysiske butikker.

Til gengæld kan du ikke få samme vejledning som i de fysiske butikker. Men hvis du kender din løbestil, og ved hvilken slags løbesko du kigger efter, kan du sagtens købe dine løbesko online.

Du kan selvfølgelig heller ikke prøve dine løbesko, hvis du køber dem online, men de fleste tilbyder at du kan sende skoene tilbage, hvis de ikke passer.